In ons assortiment hebben alle werkschoenen en werklaarzen een veiligheidsneus. Vaak krijgen wij nog de vraag: “Hebben deze werkschoenen wel een stalen neus?’’. Als wij dan nee moeten zeggen, hoor je de verbazing aan de andere kant van de telefoon. Lang niet meer alle werkschoenen hebben namelijk een veiligheidsneus die gemaakt is van staal, hier is nog veel verwarring over.

Er zijn namelijk verschillende soorten veiligheidsneuzen. De verschillende materialen die gebruikt kunnen worden hebben allemaal hun eigen kenmerken. Één ding dat bij alle veiligheidsneuzen overeenkomt is de wijze waarop deze genormeerd is. Dit houdt in dat alle werkschoenen die wij aanbieden, beschikken over een veiligheidsnormering en voldoen aan de gestelde eisen.

Of je nou voor een stalen neus of bijvoorbeeld een glasvezel neus kiest, ze zijn onder dezelfde omstandigheden getest en hebben beide de standaard veiligheidsnormering behaald. Ben je op zoek naar sportieve werkschoenen zoals de Puma werkschoenen? Geen zorgen; ook al onze Puma werkschoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN VEILIGHEIDSNEUZEN


Welke soorten veiligheidsneuzen zijn er dan allemaal? Veiligheidsneuzen komen in allerlei verschillende materialen. Hieronder hebben wij de verschillende soorten veiligheidsneuzen met hun kenmerken op een rijtje gezet. Wij hopen hierdoor dat de keus voor jou een stuk makkelijker wordt!

– Stalen veiligheidsneus
– Composiet, Kunststof / Carbon veiligheidsneus
– Glasvezel (fiberglass) veiligheidsneus
– Aluminium veiligheidsneus

Staal
De bekendste veiligheidsneus op de markt is de klassieke stalen neus. Staal is erg sterk, en er is weinig materiaal nodig om de gewenste veiligheidsnormering te behalen. Ondanks dat er weinig volume voor nodig is, blijft staal erg zwaar. Om werkschoenen lichter en comfortabeler te maken zijn fabrikanten op zoek gegaan naar alternatieven voor de stalen veiligheidsneus.

De stalen veiligheidsneus staat er om bekend dat deze een goede absorberende kracht heeft. Naast de “normale’’ stalen neus, is er ook een geperforeerde stalen neus. Deze bevat gaten aan de bovenzijde. Hierdoor wordt de werkschoen niet alleen lichter, hij ademt ook nog eens beter.

Aluminium neus
Mocht je toch opzoek zijn naar een metalen neus, dan biedt aluminium de oplossing. Aluminium veiligheidsneuzen bieden dezelfde bescherming als de stalen neuzen, alleen zijn deze veel lichter. Door het gebruik van lichte materialen, zullen de werkschoenen ook veel lichter zijn en daarmee comfortabeler om te dragen. Ondanks het lichte materiaal, zijn werkschoenen met een aluminium beschermneus toch veilig en sterk. Andere kenmerken van aluminium veiligheidsneuzen is dat ze over het algemeen wijder zijn dan neuzen van staal of composiet.

Composiet, kunststof en carbon neus
Een composiet-, kunststof- of carbon veiligheidsneus hebben bijna allemaal dezelfde kenmerken. Een composiet veiligheidsneus is een mix van de andere materialen zoals Koolstof (Carbon), kunststof en glasvezel. Het grootste kenmerk is dat de materialen erg licht zijn. Het isoleert goed, dit komt omdat de verschillende vezels geen kou of warmte geleiden. Wel is er meer volume nodig om dezelfde veiligheid te kunnen bieden als staal. Maak je niet druk om de veiligheid, elke werkschoen wordt op dezelfde manier genormeerd en getest.

Doordat bovengenoemde veiligheidsneuzen uit verschillende vezels bestaan, zit er geen metaal in verwerkt. De werkschoenen zijn daarmee 100% metaalvrij en hierdoor zullen de werkschoenen niet afgaan bij detectiepoortjes. Zoek je volledig, metaalvrije werkschoenen? Met onderstaand icoon kun je herkennen of werkschoenen in ons assortiment metaalvrij zijn! 

Glasvezel neus (fiberglass)
Veiligheidsschoenen met een glasvezel beschermneus (fiberglass) beginnen erg populair te worden. De reden hiervoor is dat het nog lichter is dan verschillende composiet of aluminium varianten. Naast dat het materiaal erg licht is heeft het nog een extra voordeel; het is erg makkelijk te bewerken. Hierdoor kunnen de werkschoenen beter ontworpen en geproduceerd worden!

Wil je meer informatie over werkschoenen en de veiligheidsneuzen van werkschoenen, neem dan contact met ons op!