Werk je vaak buiten tijdens koud weer? Goede kleding is dan essentieel. Bij het selecteren van buitenwerkkleding is de temperatuur een belangrijke factor. Maar het kan lastig zijn; vaak is het koud, maar na enige tijd bewegen, voelt die jas of dat vest te warm aan. Hier kan het drielagen systeem uitkomst bieden.

Dit systeem, zoals de naam al suggereert, omvat het dragen van kleding in drie lagen, voornamelijk voor het bovenlichaam. Elke laag heeft zijn eigen functie en samen zorgen ze voor optimaal draagcomfort.

Voor het onderlichaam worden meestal niet meer dan twee lagen gebruikt, om zweterigheid en beperkte bewegingsvrijheid te vermijden. Het hoofd valt ook buiten dit systeem, maar het is belangrijk om warmteverlies via het hoofd te beperken door bijvoorbeeld een dunne of dikke muts, pet of capuchon te dragen.

Om je handen warm te houden, zijn er diverse thermo werkhandschoenen beschikbaar, die isolerend werken.

De basislaag houdt je droog en zorgt voor de eerste verwarming. Deze laag absorbeert en voert vocht af, waardoor je niet afkoelt tijdens het zweten. Thermo onderkleding is een goede optie voor deze laag, zowel in de zomer als in de winter. Deze kleding moet strak om het lichaam zitten om effectief te zijn.

De isolerende laag slaat warmte op en voert transpiratie af. Afhankelijk van de activiteiten en de buitentemperatuur kan dit bijvoorbeeld polyester, dons, wol of fleece zijn. Het is belangrijk dat deze laag los om het lichaam valt.

De waterdichte laag beschermt tegen regen, sneeuw en wind en moet ook ademend zijn. Een niet-ademende laag kan condensvorming veroorzaken, waardoor je onder je werkkleding nat wordt.

Softshell jassen, vaak gebruikt als de derde laag, zijn waterafstotend, winddicht en ademend, waardoor ze ideaal zijn om condensvorming te voorkomen.

Het voordeel van het drielagen systeem is dat het warmte biedt in koude omstandigheden en je gemakkelijk een laag kunt toevoegen of verwijderen om comfortabel te blijven en de juiste lichaamstemperatuur te behouden.

Een voorbeeld: iemand draagt thermokleding als basislaag, daaroverheen een isolerende laag, en een waterdichte laag als bovenkleding. Dit zorgt voor comfort tijdens het werken in de kou.