WAT GAAT ER VERANDEREN? 

De laatste 10 jaar zijn er veel nieuwe werkschoenen en veiligheidsschoenen op de markt gekomen. Bij de ontwikkeling van nieuwe veiligheidsschoenen is vooral gekeken naar de verschillende werkomstandigheden en het comfort voor de drager. Zo zijn er diverse  alternatieven gekomen voor de stalen neus en stalen tussenzool waardoor werkschoenen steeds lichter zijn geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een hele nieuw groep werkschoenen is bijgekomen, namelijk de sportieve veiligheidsschoenen.

Waar in het begin nog werd getwijfeld of de sportieve werkschoenen (vaak met S1P normering) wel voldoende veilig waren, zijn deze inmiddels volledig geaccepteerd. Door al die nieuwe ontwikkelingen was er ook behoefte aan een herziening van de huidige veiligheidsnormeringen. Dit betekent dat er wat aanvullende normeringen bij komen.
We hebben een aantal veranderingen voor je op een rijtje gezet!

SR-NORMERING: DE SLIPWEERSTAND VAN WERKSCHOENEN

Hierbij worden veiligheidsschoenen getest op slipweerstand op een betegelde vloer.
Bij de vernieuwde normering moeten werkschoenen met een EN ISO 20345 certificering deze sliptest op wasmiddel doorstaan. Dit gaat dus gelden voor alle werkschoenen die in Europa op de markt worden gebracht. Er is ook nog een aanvullende normering (SR) waarbij de slipweerstand van de werkschoenen wordt getest op een vloer met olie. 

PERFORATIEBESTENDIGE ZOOL 

Er zijn maar liefst 3 nieuwe aanvullende normeringen bijgekomen die betrekking hebben op de anti perforatie zool. In deze nieuwe normeringen wordt er onderscheid gemaakt tussen werkschoenen met een metalen anti perforatie zool (P) of werkschoenen met composiet of kevlar tussenzolen. Ook wordt er rekening gehouden met de grootte (diameter)  van de spijker die de zool kan perforeren. Werkschoenen met een PS-normering zijn getest tot een doorsnee van 3mm en bij de PL-normering zijn deze getest tot een doorsnee van 4.5 mm.

WERKEN OP EEN LADDER? LADDERGRIP!

De normering LG staat voor ”Laddergrip’’ en zie je terug bij werkschoenen met een zogenoemde “hak”. Deze hak zorgt ervoor dat je grip blijft houden wanneer je op een ladder staat.

WANNEER IS EEN WERKSCHOEN OF WERKLAARS WATERDICHT? 

Er is vaak verwarring over de begrippen waterdicht en waterbestendig. Door de nieuwe normeringen is er meer duidelijkheid over de mate waarin werkschoenen of werklaarzen waterdicht zijn. 

Werkschoenen met een waterafstotend bovenmateriaal krijgen een WPA-normering, en zijn dus waterbestendig. Werkschoenen of werklaarzen met een waterdicht membraan en waterdichte stiksels behoren tot de S6 of S7 klasse. Het huidige label WR (water resistant) wordt dus vervangen door de klassen S6 en S7.

SC-NORMERING: DE SLIJTVASTHEID VAN DE OVERNEUS

Er is ook een nieuwe normering die iets zegt over de slijtvastheid van de overneus van je werkschoenen. Dit betreft de SC-normering. Wanneer je knielend werk verricht kan de neus snel slijten en dan is het veiliger om werkschoenen met een overneus te dragen. Wanneer de neus van de veiligheidsschoenen aan de bovenkant slijt, kan de beschermneus ook losser komen te zitten waardoor het zijn beschermfunctie kan verliezen. Om deze redenen is het belangrijk goed te letten of je werkschoenen voorzien zijn van SC-normering.

WANNEER GAAN DE NIEUWE NORMEN VOOR WERKSCHOENEN IN?

Het lijken misschien kleine aanpassingen, maar deze werkschoenen normeringen hebben uiteraard grote gevolgen voor fabrikanten met betrekking tot het productieproces.
Er is daarom een overgangsperiode vastgesteld van 5 jaar.
Een aantal merken hebben nieuwe modellen ontwikkeld die al getest zijn volgens de nieuwe normen. De verwachting is dat ze binnen een paar maanden verkrijgbaar zijn.