We krijgen steeds vaker te maken met extreme temperaturen. Ook komende zomer worden er een aantal hittegolven verwacht en dit lijkt de komende jaren steeds vaker voor te komen. Het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden, vooral als je aan het werk gaat. In deze blog vertellen we je graag meer over het dragen van koelkleding tijdens het werken in warme temperaturen en beantwoorden we de volgende vragen:

 •         Wat is koelkleding en waarom koelkleding dragen?
 •         Welke soorten koelkleding zijn er?
 •         Hoe werkt koelkleding?
 •         Wat zijn de voordelen van koelkleding?

 Wat is koelkleding en waarom koelkleding dragen?

Koelkleding is kleding met een koelfunctie, het wordt ook wel verkoelende kleding genoemd. Dit soort kleding wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan: tijdens het motorrijden en sporten, voor huisdieren maar ook tijdens het werken! Koelkleding wordt gedragen om verkoeling te bieden tijdens hoge temperaturen. Wij raden het dragen van koelkleding tijdens het werken in warme omstandigheden en het leveren van zware inspanningen ten zeerste aan.

WELKE SOORTEN KOELKLEDING ZIJN ER?

Er zijn verschillende soorten koelkleding, met allen een eigen werking, functie en eindgebruiker. Zoals we hierboven genoemd hebben is er koelkleding voor verschillende eindgebruikers, maar wij zullen uitsluitend de koelkleding voor de harde werkers behandelen.

De soorten koelkleding:

 • Koelvesten
 • Koelmouwen
 • Verkoelende mutsen en hoeden
 • Verkoelende hoofdbanden

Koelvesten

Een populaire manier van verkoeling tijdens warme temperaturen. Er zijn meerdere soorten koelvesten, denk bijvoorbeeld aan: PCM koelvesten, hydrogel koelvesten en DryCool koelvesten. De koelvesten van Portwest kun je gemakkelijk onder je werkkleding dragen, zonder dat je werkkleding nat wordt. De koelvesten van Portwest zijn gemaakt van materiaal dat speciaal is gemaakt voor lichaamskoeling om de schadelijke gevolgen van hittestress tegen te gaan. Een koelvest verlaagt daarbij je lichaamstemperatuur. Bekijk het koelvest CV01 van Portwest, een populair koelvest waar je de zomer goed mee doorkomt!  

Koelmouwen

Koelmouwen bieden verkoeling aan de huid maar bieden ook bescherming tijdens hoge temperaturen, de mouwen zorgen er namelijk voor dat je armen niet verbranden door de zon. Een ander voordeel van koelmouwen is dat ze je bewegingsvrijheid niet belemmeren. Probeer de CV08 koelmouwen en ga koel de zomer door. 

Verkoelende mutsen en hoeden

Houd je hoofd koel in de zomer: draag een verkoelende muts of hoed. De verkoelende mutsen in ons assortiment zijn op zichzelf te dragen of onder bijvoorbeeld een veiligheidshelm. De verkoeling aan het hoofd vermindert de kans op hoofdpijn door de zon, daarnaast zorgt het ervoor dat je scherper blijft onder extreme omstandigheden. Bekijk onze Portwest verkoelende muts!

Verkoelende hoofdbanden

Koel hoofdbanden zijn vergelijkbaar met koelmutsen en hoeden en bieden ook verkoeling aan het hoofd. Bekijk bijvoorbeeld de Portwest verkoelende hoofdband!

HOE WERKT KOELKLEDING?

De koelkleding van Portwest werkt heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Door de verkoelende kleding in het water te dopen en het overtollige water er uit te wringen biedt koelkleding een verkoelende werking in combinatie met je werkkleding; ideaal dus! De verkoelende kleding van Portwest is op dusdanige wijze geproduceerd zodat je werkkleding niet nat wordt.

De koelkleding activeert na contact met water en heeft dan tot wel 8 uur een verkoelende werking.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KOELKLEDING?

Werken in warme omstandigheden is in veel gevallen niet zonder risico en kan slecht zijn voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen. Een van die maatregelen kan dus het dragen van verkoelende kleding zijn. Wij raden dit zeker aan. Het dragen van verkoelende werkkleding heeft verschillende belangrijke voordelen:

 • Verkoelende functie op lichaamstemperatuur
 • Verkleint de kans op oververhitting
 • Comfortabel werken
 • Verhogen van prestaties en langduriger volhouden
 • Beschermende functie
 • Het houdt je scherper

Al met al is het belangrijkste voordeel van koelkleding het verkoelen van het lichaam wat ervoor zorgt dat het werken in warme omstandigheden minder effect heeft op je gezondheid.

WERKEN TIJDENS HOGE TEMPERATUREN

Iedereen die buiten werkt in de zomer heeft last van hoge temperaturen. In sommige gevallen wordt het zelfs afgeraden om te gaan werken. Als werkgever dien je er volgens de Arbowet alles aan te doen om gezondheidsklachten of gezondheidsschade te voorkomen, zorg daarom voor bescherming voor je personeel. Ben je in dienst bij een werkgever? Ga dan in gesprek met je werkgever over het werken in warme omstandigheden.

ZWARE BEROEPEN IN DE ZOMER

De koelvesten zijn geschikt allerlei beroepen. Een aantal voorbeelden van beroepen die het zwaar hebben tijdens hoge temperaturen zijn:

 •           Dakdekkers en zonnepanelen installateurs (en alle overige beroepen op het dak)
 •           Stratenmakers
 •           Schilders
 •           Stukadoors
 •           Hoveniers
 •           En alle overige beroepen in de buitenlucht

Ook zijn er een aantal andere factoren waarbij het werken in warme omstandigheden extra risico vormt, denk bijvoorbeeld aan het hebben van een slechte conditie, een te laag of te hoog gewicht, hartpatiënten of als je zwanger bent. Wij willen daarom als tip geven: houd jezelf en anderen goed in de gaten! Vraag bijvoorbeeld een aantal keer per dag aan je collega hoe het gaat en controleer elkaars koelkleding, zo kom je de hete werkdag veilig door!